Jak vybrat kolečkové brusle

inline brusle k2Jízda na kolečkových bruslích patří mezi nejrozšířenější sportovní aktivity, které se můžete věnovat prakticky v jakémkoli věku – zkrátka kdo se na kolečkové brusle cítí, ten na nich může jezdit. Ačkoli se na první pohled zdá, že je jízda na inline bruslích jednotvárná, není tomu tak. V současné době je k dostání celá řada typů bruslí a vybrat mezi nimi ty pravé není vždy úplně jednoduché. Důležité je vybrat takový model, který bude vyhovovat právě vašemu způsobu bruslení.

Jaké existují typy kolečkových bruslí

Není brusle jako brusle a rozhodně se nelze spoléhat na to, že brusle vyhovující vašemu sousedovi budou vyhovovat i vám. Obecně se brusle rozdělují na následující typy:

  • brusle pro začátečníky
  • fitness brusle
  • agresive brusle
  • freeskate brusle

1. Brusle pro začátečníky

Jestliže s bruslením teprve začínáte, vsaďte na pohodlné a pomalejší brusle s menšími kolečky a měkčí botou, díky které pro vás jízda bude daleko pohodlnější. Stabilita začátečnických inline bruslí je zajištěna nízkým rámem pod botou, jež drží kolečka. Tento typ bruslí je ideální pro volnočasové aktivity i vyjížďky po speciálních trasách.

2. Fitness brusle

Fitness brusle patří mezi nejoblíbenější typ, který je velice podobný začátečnickým bruslím. Vyznačují se tužší sportovnější botou a většími kolečky, které těmto modelům přidávají na rychlosti – čím větší kolečka, tím větší rychlost. Zatímco pro ženy jsou ideální kolečka o velikosti 84 mm, pro muže je nejlepší volit kolečka o velikosti 90 mm a větší.

3. Aggressive brusle

Aggressive brusle jsou ideální volbou pro jízdu ve skateparku. Jsou typické pro plastovou a velmi odolnou botu, malá a stabilní kolečka a plastový rám. U těchto bruslí je hleděno především na odolnost a výdrž. Lze na nich jezdit, skákat, brousit o hrany a další aktivity, které jsou běžné pro jízdu ve skateparku.

4. Freeskate brusle

Skvěle ovladatelný typ bruslí s krátkým rámem a hodně tuhou botou, u kterých se používají tvrdší kolečka. Brusle jsou ideální pro freestyle slalom, jízdu po městě i bruslení pozadu. Jsou ideální volbou pro ty, kteří chtějí na bruslích nejen klasicky jezdit, ale čas od času provést i nějakou tu blbinu.

Co sledovat při výběru kolečkových bruslí

Před nákupem inline bruslí byste měli mít jasno, k jakému typu bruslení je budete používat. Jestliže chcete brusle na občasné vyjížďky, pak si vystačíte s bruslemi pro začátečníky nebo fitness modely. Kdo chce na bruslích občas i blbnout, jezdit pozadu nebo skotačit, ten by měl vsadit na freeskate brusle. U výběru je dobré sledovat:

Velikost koleček

Pamatujte, že čím větší kolečka budete mít, tím rychleji budete na bruslích jezdit. Pokud s bruslením teprve začínáte, zvolte menší velikost osazených koleček. Dají se pořídit takové brusle, které mají velká kolečka, ale dají se do nich pořídit i menší – jakmile si na brusle zvyknete a budete chtít jezdit rychleji, stačí zpět osadit větší kolečka.

Cenu

I cena hraje při výběru inline bruslí svou roli. Obecně platí, že čím dražší brusle, tím jsou kvalitnější.

Jednotlivé díly bruslí

Brusle se skládá z několika částí – boty, ložisek, rámu a koleček. Je dobré se při výběru zaměřit na každou část a věnovat jí dostatek pozornosti.

Ložiska

Podle ložisek sice kvalitu nepoznáte, ale jedná se o nejdůležitější součást bruslí. Mají vliv na rychlost jízdy a nejčastěji se vyrábí z chromu nebo karbonu. Sledujte označení ABEC a ILQ.

Rám

Co se týče rámu, stačí vybrat takové brusle, které budou vyhovovat vašemu stylu jízdy. Nejčastěji jsou rámy hliníkové nebo plastové, setkat se můžete ale i s jinými materiály.

Kolečka

Kolečka jsou spotřebním zbožím, proto se nemusíte děsit, když je po čase sjedete a budete muset koupit nová. Kolečka se liší svou tvrdostí a opět je dobré hledět na to, jakým způsobem budete brusle využívat.

Boty

Boty by vám měly být především pohodlné, neměly by tlačit a zároveň by vám měly poskytnout jistotu a stabilitu.

Příslušenství ke kolečkovým bruslím

Ke kolečkovým bruslím lze pořídit řadu příslušenství, které udělá vaši jízdu pohodlnější a praktičtější. Nikde není psáno, co si musíte pořizovat a tato volba je čistě na vás. Začátečníkům a malým dětem se jistě budou hodit chrániče a helma, díky které případné pády spojené s nezkušeností nebudou tolik bolestivé. Chrániče se pořizují na zápěstí, lokty a kolena a dají se pořídit i v praktické sadě.

(Tento článek je reklamní sdělení (PR článek) a názory v jeho obsahu nemusí být totožné s názorem LENE.)